La la la la Hari – hari kerja!

La la la la la la Hari – hari kerja. 

La la la la la la Bosan dengan kerja Ha ha!

Seperti yang telah sedia maklum, aku dah pun memulakan internship 29 January haritu dekat satu syarikat consultation di Damansara. Banyak benda aku nak cerita ni, tapi I’m gonna make it short and simple. Tapi, aku punya short tu bukan macam short yang korang sangka lah kan? Actually dah banyak hari nak blog, cerita experience ni cuma takde kesempatan. 

Percaya atau tidak, eventhough aku ni pelajar yang menjalankan practical dekat company tersebut pun still, I got no time to play around. Takde masa nak online, twitter or reply/answer call atau message dari orang. Thank god aku ni memang takde siapa yang nak cari, jadi phone berbunyi tu memang jarang sekali lah. Heh

Working days aku from Monday to Friday 9am to 5.30. So everyday aku akan keluar seawal 7 pagi to make sure I can reach TTDI on time. Morning traffic always makes me sick. Dah macam lumrah pagi-pagi dalam kereta mesti akan membebel sepanjang perjalanan disebabkan sesetengah driver dekat Malaysia ni yang susah aku nak describe macam mana bodoh dia. 

So my frist day went well. Patut balik 5.30 tapi almost 7 o’clock aku baru keluar office. Sebab banyak sangat kerja kena buat dan siapkan. Now I know macam mana cerewet nya client client dekat Malaysia ni. Nak tu urgent, nak ni cepat. Semua benda nak last minute. Everybody buat kerja macam lipas kudung tak cukup kaki dan tangan sebab kerenah client yang dah rasa hebat sangat bila bergelar “Company’s Director” ni. 

But thank god, semua staff baik-baik and banyak sangat bagi tunjuk ajar. From the top to bottom. Tanya je apa tak tahu, apa tak faham. Diorang akan tunjuk from A to Z. Cuma biasa lah, dalam setandan pisang mesti ada jugak yang tak elok kan? Macam tu jugak la dekat firm yang aku kerja tu. So far, semua staff lama sangat membantu dan sangat baik. Infact, dari sini jugak aku belajar tentang politik dalam bekerja. Orang ni tak suka orang tu, orang tu kata orang ni macam ni. Aku takde masalah dengan semua tu sebab aku memang tak ambik port pun masalah orang tua-tua ni. 

Talk about kerja, Tuhan je tahu betapa penat nya aku setiap hari. I don’t have time to rest. Macam tak cukup masa 9 pagi sampai 530 petang tu untuk siapkan semua task yang supervisor bagi. Macam aku, jenis tak berapa suka tangguh file sebab everyday file akan bertambah, bertambah dan bertambah. Jadi kalau tangguh, lagi menimbun la file yang aku perlu settle. So that is why I decided to stay back and balik a bit late to settle semua kerja. Atleast esok, boleh follow up sikit-sikit je mana yang dah siap tu. 

So far, 2 minggu kerja ni. Dah banyak benda aku belajar. And did I mention before yang aku memang aim gaji 5 angka so that I’m gonna make sure I’ll further my study to professional paper? Haaa Melihat kepada keadaan kerja sekarang, to get my 5 angka salary memang sangat memenatkan. I can see how busy and stressful my boss be when it comes to entertain clients needs and wants. Dengan kerenah masing-masing lagi. Bak kata orang, nak gaji besar kerja dan tanggungjawab pun besar la jugak. 

So aku harap sangat banyak benda boleh aku belajar dekat sini so that semua pengalaman ni boleh membantu aku dalam menghabiskan pelajaran aku nanti. Semua ni memang related dan aku akan mengadap untuk CSP 2 next semester. 

In valentine’s day nanti, I’m gonna have my dinner and karoke dengan all staff untuk meraikan kejayaan jumpa file yang hilang since 3 days ago. Haha Yeah, manager aku memang garang but lepas waktu kerja dia memang sporting. I just love my workplace and I’m sure that I’m gonna miss all them once I’m done for my internship 🙂  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s