Penyakit Kronik

Aku ada satu penyakit which is aku rasa agak kronik. Penyakit tu sebenarnya buat aku lebih tertekan dan hanya memberi negative effect je dekat aku. And my biggest problem is I don’t know how to cure this chronic disease. 

Penyakit susah nak percaya orang. Yes. Aku memang susah sangat-sangat nak percaya orang especially lelaki. Sebab usually lelaki je yang mulut manis ni. Aku belum pernah jumpa lagi mana-mana perempuan yang mulut manis macam lelaki bila bercakap dengan aku. So, my biggest problem is to trust a man which is actually menyusahkan aku especially dalam kes relationship. Bukan aku tak percaya langsung, tapi aku susah sangat nak percaya. Jadi, bila aku tak percaya, aku akan keep on thinking about it. Akan timbul doubt in every single words yang lelaki kata. Macam bila salah cakap sikit pun, it will effect the whole thing. Sebagai contoh : 

A : I call you just now but tak dapat get through. Phone you off. 

B : Oh. Battery phone I habis. 

A : Ohh yeke, patut la. 

And one simple sentence boleh menukarkan kepercayaan aku tadi kepada tidak percaya. Contoh nya macam ni : 

*sambungan dari conversation atas*

B : Semalam kan credit I ada RM 2 tapi sampai harini tak habis-habis lagi. Tadi masa I call kawan I, I cakap kat dia credit I macam taknak habis je lagi. Padahal dah guna banyak. 

Nampak tak macam mana datang curious aku dekat situ ? 

Just now said battery flat and tiba-tiba boleh on the phone dengan kawan and cerita how amazed credit tak habis dari semalam.  So from there dah timbul ketidakpercayaan aku terhadap B. Ada explanation bercanggah di situ. 

And whatever explanation I get after that, aku memang takkan percaya sampai mati. Walaupun keterangan di beri tu sahih, tetap pada aku ianya tipu belaka. So itu masalah aku when deal with a guy. 

Once I have lost my trust on someone, believe me sampai bila-bila aku takkan percaya. And when I said, I no longer trust you once, tapi lepas tu aku angguk-angguk dan meng-iya-kan keterangan kau maksudnya aku layankan aje. Tapi fakta nya, aku tak percaya even one word yang kau cakap tu. Orang kata aku action untuk sedapkan hati dan malas cari gaduh. 

So benda tu yang selalu effect kepala aku dengan berfikir why this? why that? why tadi cakap lain? why sekarang cerita lain? and why why why why why. Itu memang main factor kalau aku bergaduh. I know benda tu boleh buat orang give up. But to me, sesebuah kisah tu kalau dah ada macam macam version, itu dah namanya version nak cover line je sebenarnya. Tapi aku ni jenis tengokkan aje sampai bila boleh sorok. Sebab usually, aku senang sangat find out something yang aku tak tahu. Instinct aku kuat dan ada kalanya betul, I’m a good 007 I guess. 

So penyakit chronic aku ni memang tak boleh diubati. Sama ada aku ni jenis negative person atau terlalu berhati-hati aku pun tak pasti. Aku tak suka pun jadi macam ni sebab lebih kepada menyemakkan kepala aku je. It is not good too sebab what if orang tu betul-betul jujur, so I’ve made a wrong judgement to him kan? Tapi sebab bila once dah ada percanggahan mula la aku fikir macam-macam. Kan ke menyusahkan diri aku sendiri macam tu ? I never know how to solve this. So it won’t solve sampai aku mati, mungkin.

Aku pun tak pasti macam mana kehidupan aku bila berumahtangga nanti. Tahu lah lelaki, baik macam mana pun dia, akan ada sikit la gatal dia tu yang memang kita tak boleh buang dari dia. Sebab tuhan memang cipta nafsu dia satu, kepada perempuan. Aku berharap, bila aku dah maju ke satu lagi fasa hidup, berharap la aku boleh control sikit tahap ketidakpercayaan aku terhadap lelaki especially bakal suami. 

Jadi sesiapa yang bakal jadi suami aku tu baik lah berhati-hati. Kalau rasa nak menipu tu, please please please tolong pandai cover jangan sampai membodohkan diri anda dengan kantoinya penipuan tu. Tuhan cipta wanita ni mempunyai instinct yang kuat. Bila datang instinct tu, mula nya curious, Bila dah curious, itu yang terjadinya 007 version Jamilah Bondi. Kalau rasa nak hidup tenang aman, baiklah belajar cover line dengan cemerlang atau pun jangan menipu langsung. In every what reason pun, berterus terang lebih baik. 

So renung-renungkan dan selamat beramal. 

p/s : Conversation di cipta tanpa ada kaitan antara hidup dengan yang mati. Jadi tolong jangan ada yang terasa atau berasa itu conversation aku dengan boyfriend. Sebab kalau betul boyfriend aku cakap macam tu, cukup time memang aku lantun je balik. Bukan tak hormat, cuma nak tahukan kebenaran 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s